Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.
Nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji, owczo-koziego lub tylko owczego. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Jeden z częściej podrabianych serów na świecie :)
Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym
Ser à la góralskie oscypki - podpuszczkowy wędzony, robiony z dogrzewanej masy.
Morbier – francuski ser półtwardy wytwarzany z mleka krowiego w regionie Franche-Comté (departamentach Jura i Doubs).
Cechą charakterystyczną tego gatunku jest czarna bruzda biegnąca przez środek okrągłego bloku. Jest to pozostałość po warstwie sadzy, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający skrzep w beczce przed owadami. Dziś bruzda ta jest wytwarzana dla zachowania tradycji i smaku.
Źródło: Wikipedia
W założeniu miał to być ser typu sera harceńskiego, zbliżony do ołomunckich twarożków.
Ser podpuszczkowy z mleka niepasteryzowanego, najczęściej z dodatkiem kwiatów.
Kilka propozycji na gorące dni, lub po prostu dla zdrowia