Przepisy

Ser w popiele / liściach winogron

Kategoria: Przepisy
Składniki:
  • 10l świeżego mleka
  • 10 % wody przegotowanej i ochłodzonej
  • podpuszczka
  • 0,2 g bakterii mezofilnych (np. MSE) lub 4-5 % maślanki
  • popiół z drewna liściastego lub liscie winogron
Przygotowanie:
  1. Do mleka w temp.20 st.C dodać bakterie starterowe mezofilne (maślankę) i pozostawić na 30 min.
  2. Po tym czasie mleko powoli podgrzać do 32 st.C, dodać podpuszczkę rozpuszczoną w nie chlorowanej wodzie i wymieszać.
  3. Zostawić na 1 godzinę w temp. 32 st.C do skrzepnięcia.
  4. Po godzinie pokroić skrzep w kostki o boku 1,5 - 2 cm i odstawić na 30 minut, następnie przełożyć do 1 dużej lub kilku małych foremek.
  5. Pierwsze odwracanie foremek powinno nastąpić po 15 min., a póżniej po 30 min, po godzinie, dwóch itd.
  6. Po osuszeniu tzn. jakieś 24 h ser wkładamy do solanki (1 kg soli na 4 l wody). Małe serki solimy 4 godziny, duży 12 godzin.
  7. Po wyjęciu z solanki ser pozostawiamy na desce, na kilkanaście godzin aby się osuszył, obracamy go w tym czasie 2 razy dziennie.
  8. Obtoczyć w popiele drzewnym i przenieść do dojrzewalni na 1-2 tygodnie, przez ten czas odwracać codziennie. Temp. dojrzewania 12 -14oC

    W ten sam sposób można zrobić ser zawijany w liście orzecha, jednakże przed zawinięciem liście orzecha trzeba blanszować we wrzątku przez kilka minut. Ser przed zawinięciem w liście odkażamy w mocnym alkoholu (koniak ,brandy itp.)

Autorka przepisu: Grażyna Szłapka

Stopień trudności Dla początkujacych