Jak pewnie wiadomo - standardowa podpuszczka jest to enzym uzyskiwany z żołądkow młodych zwierząt. OK, a co z tymi, którzy mięsa z różnych przyczyn nie jadają? Na rynku dostępna jest podpuszczka mikrobiologiczna, ekstrahowana z pewnego rodzaju grzybów. No dobra, a co z tymi, którzy ani mięsa nie jedzą, a i rzeczy nazwijmy to "chemicznych" unikają? Ano mogą sobie przygotować podpuszczkę sami.

Czytaj więcej...

Inspiracją do napisania tego tekstu była dyskusja, jaka się rozwinęła po zaprezentowaniu na naszej stronie na Facebooku zdjęcia barwionego sera Gouda. Od razu pojawiły się pytania co to i czy naturalne. Akurat w tym przypadku to dodatkowa koloryzacja, niemniej jednak można popróbować z modyfikacją naturalnego koloru sera.

Czytaj więcej...

Natchniony piękną pogodą, postanowiłem dzisiaj napisać tych słów kilka o tym, jak przez historię serowarstwa przeplatały się względy artystyczne, niekiedy bardzo ciekawe.
Przez wiele stuleci w różnych krajach rozwijało się serowarstwo. Raz lepiej, raz gorzej. Ludzie od niepamiętnych czasów poszukiwali sposobów na przedłużenie żywotności mleka. Dzięki temu właśnie powstał ten, jeden z najsmaczniejszych rodzajów produktów, który tak łechce nasze podniebienia.

Czytaj więcej...