Jako że higiena w serowarstwie jest podstawową sprawą, którą każdy serowar powinien stawiać przed wszystko inne - postanowiliśmy się podzielić ciekawym tekstem autorki jednej z rosyjskich szkół serowarskich. Oto on:

Dlaczego pracujemy bez rękawiczek

Odpowiadamy na często zadawane pytanie. Otóż producenci serów myją i dezynfekują ręce ponad 100 razy dziennie, a rękawiczki po prostu utrudniają przestrzeganie zasad higieny. Poniżej szczegółowe wyjaśnienie.

Jak umyć ręce

Do mycia rąk powinna być specjalna strefa. Podobnie jak chirurdzy należy starannie obmyć ręce zarówno z tyłu dłoni, jak i z przodu, pod paznokciami i między palcami. Od 30 sekund do minuty. Spłukać wodą. Przetrzyj ręcznikiem papierowym jednorazowego użytku (jest to ważne, ręczniki materiałowe wielokrotnego użytku natychmiast zaczynają gromadzić bakterie). Tym samym ręcznikiem zakręć kran, nie dotykając go rękoma. Następnym krokiem jest obmycie rąk środkiem antyseptycznym do skóry. Mydło w połączeniu ze środkiem antyseptycznym usuwa 95% bakterii, samo mydło nie daje takiego efektu. Po środku antyseptycznym nie musisz wycierać rąk - jest on na bazie alkoholu i szybko odparuje.

Kiedy myć ręce

1. Przed i po skorzystaniu z toalety
2. Przed rozpoczęciem pracy - za każdym razem po wejściu do serowarni
3. Jeśli używane były rękawiczki - przed i po rękawiczkach.
4. Po kontakcie z dowolną powierzchnią (klamka, stół itp.)
5. Za każdym razem przed nowym etapem pracy.
6. Przynajmniej raz na godzinę

Ważne jest, aby pamiętać, że nawet jeśli przed chwilą myliśmy naczynia, nie daje to czystych rąk. Pamiętaj, aby zastosować mydło i środek antyseptyczny. W rezultacie jeśli policzysz, okazuje się że myto ręce ponad 100 razy dziennie. Wydaje się że dużo, ale to staje się nawykiem.
Ten zwyczaj należy rozwijać u wszystkich pracowników. Ciągle o tym przypominaj, pisz w widocznych miejscach, sprawdzaj wykonanie. I wyjaśniaj, że brudne ręce przenoszą choroby zakaźne i pasożytnicze: czerwonka, zapalenie wątroby, dur brzuszny, zakażenie rotawirusem i robaki. Pomaga to zrozumieć, że mycie rąk jest naprawdę ważne.

Co jest nie tak z rękawiczkami

Tryb mycia rąk w rękawiczkach powinien być dokładnie taki sam. Jednak w rękawiczkach nie czujesz, że nadszedł czas, aby umyć ręce, ponieważ nie bierzesz niczego fizycznie w dłonie. W rezultacie tryb mycia rąk jest zepsuty. Poza tym szkoda wyrzucić rękawiczki. Aktywuje się tryb nieświadomej ekonomii i często zapomina się o ich zmianie.

Nie martwmy się więc, że pracujemy bez rękawiczek. Wręcz przeciwnie, daje nam pewność, że ręce są naprawdę czyste.

Tekst: Olesia Shevchuk, Szkoła serowarstwa Olesi Shevchuk
Foto: William Stadler, FreeImages

Jak pewnie wiadomo - standardowa podpuszczka jest to enzym uzyskiwany z żołądkow młodych zwierząt. OK, a co z tymi, którzy mięsa z różnych przyczyn nie jadają? Na rynku dostępna jest podpuszczka mikrobiologiczna, ekstrahowana z pewnego rodzaju grzybów. No dobra, a co z tymi, którzy ani mięsa nie jedzą, a i rzeczy nazwijmy to "chemicznych" unikają? Ano mogą sobie przygotować podpuszczkę sami.

Czytaj więcej...

Inspiracją do napisania tego tekstu była dyskusja, jaka się rozwinęła po zaprezentowaniu na naszej stronie na Facebooku zdjęcia barwionego sera Gouda. Od razu pojawiły się pytania co to i czy naturalne. Akurat w tym przypadku to dodatkowa koloryzacja, niemniej jednak można popróbować z modyfikacją naturalnego koloru sera.

Czytaj więcej...