Jak wiadomo - nie byÅ‚oby sera bez mleka. Na poczÄ…tek jednak podstawa podstaw, która pewnie bÄ™dzie nieraz przewijaÅ‚a siÄ™ w naszych artykuÅ‚ach - higiena podczas warzenia serów. W przypadku mleka, które jest podstawowym skÅ‚adnikiem sera - BARDZO ważne jest to, aby utrzymać je tak czyste od wszelkich zanieczyszczeÅ„, jak tylko jest to możliwe. Warto wszystkie pojemniki sÅ‚użące do transportu mleka sterylizować po każdym użyciu - to samo dotyczy innego sprzÄ™tu, jaki jest uzywany w procesie warzenia serów.

Czytaj więcej...

Domowa dojrzewalnia sera, czy to jest możliwe? My domowi serowarzy napotykamy ciągle na nowe wyzwania. W warunkach domowych łatwo jest zrobić ser, ale samo zrobienie sera to nie wszystko, tzn. wszystko, jeżeli robisz ser niedojrzewający, ale co gdy postanowisz dojrzewać ser? Nasuwa się pytanie jak i gdzie dojrzewać. Z tego wpisu dowiesz się jak dojrzewać ser w warunkach domowych.

Czytaj więcej...

ZagłębiajÄ…c siÄ™ w procesy warzenia serów, w pewnym momencie stajemy w punkcie, gdzie przepisy mówiÄ… o umieszczeniu sera w solance. Cóż to jest i do czego sÅ‚uży?

Czytaj więcej...