Przepisy

Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.

  • Filtruj
Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy twardy, dojrzewający. Smak powinien być łagodnym, z wyczuwalnym smakiem maślanym. Kolor jasny, zależny od pory roku. Ser z założenia ma być ślepym (dopuszczalnymi są nieliczne oczka).

Kategoria: Przepisy

Świeży, delikatny serek twarożkowy

Kategoria: Przepisy

Nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji, owczo-koziego lub tylko owczego. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Jeden z częściej podrabianych serów na świecie :)

Kategoria: Przepisy

Ser Gouda pochodzi z Holandii z miejscowości o tej samej nazwie. Ze względu na swój łagodny smak zaskarbił sobie wielu zwolenników i dzięki temu m.in. jest znanym na całym świecie.

Kategoria: Przepisy

Haloumi – cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.

Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy z mleka niepasteryzowanego, najczęściej z dodatkiem kwiatów.

Kategoria: Przepisy

Ser à la góralskie oscypki - podpuszczkowy wędzony, robiony z dogrzewanej masy.

Kategoria: Przepisy

Ser dojrzewający ze skórką nacieraną piwem

Kategoria: Przepisy

Miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany z serwatki, przypominający twaróg, niesolony.

Kategoria: Przepisy

Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym

Kategoria: Przepisy

Ser miękki bez działania pleśni.

Kategoria: Przepisy

Szampan serwatkowy - znany z czasów PRL lekko gazowany oraz lekko fermentowany napój z serwatki

Kategoria: Przepisy

W założeniu miał to być ser typu sera harceńskiego, zbliżony do ołomunckich twarożków.