Przepisy

Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.

  • Filtruj
Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy twardy, dojrzewający. Smak powinien być łagodnym, z wyczuwalnym smakiem maślanym. Kolor jasny, zależny od pory roku. Ser z założenia ma być ślepym (dopuszczalnymi są nieliczne oczka).

Kategoria: Przepisy

Orzeźwiający napój z jogurtu z wodą pochodzenia tureckiego, z dodatkiem soli, czasem mięty lub pieprzu.

Kategoria: Przepisy

Nazwa Caciotta obejmuje szeroką gamę prostych, wiejskich serów ze środkowych Włoch, które można wytwarzać z mleka owczego, krowiego, koziego lub bawolego. Pod miękką, żółtą skórką znajduje się biały lub żółtawy środek o miękkiej konsystencji i łagodnym smaku.

Kategoria: Przepisy

Miękki ser podpuszczkowy, ktory w procesie procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią.

Kategoria: Przepisy

Świeży, delikatny serek twarożkowy

Kategoria: Przepisy

Nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji, owczo-koziego lub tylko owczego. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Jeden z częściej podrabianych serów na świecie :)

Kategoria: Przepisy

Ser Gouda pochodzi z Holandii z miejscowości o tej samej nazwie. Ze względu na swój łagodny smak zaskarbił sobie wielu zwolenników i dzięki temu m.in. jest znanym na całym świecie.

Kategoria: Przepisy

Haloumi – cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.

Kategoria: Przepisy

Ser nazywany przez niektorych makaronem serowym - wędzony jest świetny jako przegryzka do piwa :)

Kategoria: Przepisy

Kumys - mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Kumys jest tradycyjnym napojem koczowniczych ludów centralnej Azji (kazachskich, mongolskich, kirgiskich, tatarskich, baszkirskich). Podstawą napoju jest mleko klaczy, czasem jednak przyrządza się go z mleka jaka, oślego, wielbłądziego, owczego lub krowiego.

Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Morbier – francuski ser półtwardy wytwarzany z mleka krowiego w regionie Franche-Comté (departamentach Jura i Doubs).
Cechą charakterystyczną tego gatunku jest czarna bruzda biegnąca przez środek okrągłego bloku. Jest to pozostałość po warstwie sadzy, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający skrzep w beczce przed owadami. Dziś bruzda ta jest wytwarzana dla zachowania tradycji i smaku.
Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Kilka propozycji na gorące dni, lub po prostu dla zdrowia

Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy z mleka niepasteryzowanego, najczęściej z dodatkiem kwiatów.

Kategoria: Przepisy

Ser à la góralskie oscypki - podpuszczkowy wędzony, robiony z dogrzewanej masy.

Kategoria: Przepisy

Kulki serowe w przyprawach, na podstawie przepisu na Belper Knolle.

Kategoria: Przepisy

Ser dojrzewający ze skórką nacieraną piwem

Kategoria: Przepisy

Miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany z serwatki, przypominający twaróg, niesolony.

Kategoria: Przepisy

Fermentowany mapój mleczny o karmelowym kolorze i posmaku.

Kategoria: Przepisy

Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym

Kategoria: Przepisy

Ser miękki bez działania pleśni.