Przepisy

Ricotta

Kategoria: Przepisy

Ricotta - produkt z technicznego punktu widzenia nie bedący serem, a jedynie produktem ubocznym wytwarzanym z serwatki po serach podpuszczkowych powstałym poprzez wytrącenie białek.

Składniki:
  • serwatka pozostała po warzeniu sera podpuszczkowego
  • mleko
  • ocet jabłkowy
Przygotowanie:
  1. Podgrzać serwatkę do 70 oC
  2. Dodać ok. 10% mleka w stosunku do objętości serwatki
  3. Podgrzać całość do 90 oC cały czas mieszając
  4. Dodać ocet jabłkowy w ilości ok. 50ml na 10l
  5. Zamieszać energicznie i zostawić obserwując tworzenie się "kłaczków" ricotty
  6. Odczekać do 20 minut
  7. Zebrać wytworzony skrzep i przełożyć w chustę bądź specjalne formy do ricotty
  8. Pozostawić do odcieknięcia na kilka godzin
  9. Schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej zjeść w ciągu tygodnia.

Zamiast octu jabłkowego można uzyć soku z cytryny lub rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Jego ilość trzeba wyczuć samodzielnie. Zbyt mala ilość może wytrącić zbyt mało i zbyt słaby skrzep, a za duża ilość spowoduje opadanie go na dno oraz przekwaszenie.
Dla polepszenia wydajności można dodać do serwatki niewielka ilość roztworu chlorku wapnia.

Stopień trudności Dla początkujacych