Przepisy

Faisselle

Kategoria: Przepisy

Serek wg opisu i w oparciu o kultury i formy dostepne w Agrovisie. Ilość mleka w zależności od docelowej objętości sera, dawkowanie kultur w oparciu o instrukcję dostawcy.

Składniki:
  • mleko
  • kultury bakterii Beaugel 10
  • formy faisselle
Przygotowanie:
  1. Mleko spasteryzować (jeśli uzywamy świeżego), a nastepnie schłodzić do temperatury 30 oC
  2. Dodać kultury bakterii, dokladnie, ale delikatnie wymieszać
  3. Odstawić do ukwaszenia na 24-48h w tempetaturze pokojowej 18-24 oC - czas krzepnięcia zależny od temperatury otoczenia, musi być gladki z lekkim wydzielaniem serwatki
  4. Odlać ostrożnie nadmiar serwatki, a skrzep przenosić delikatnie łyżką w koszyczki foremek, starając się jak najmniej go naruszyć
  5. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej do odcieknięcia, nastepnie skompletować foremki i przenieść do lodówki na 10-12 godzin do schłodzenia. W foremkach musi pozostawać trochę serwatki dla zachowania świeżości serka.
  6. Podawać na słodko lub słono wedle uznania, zjeść w ciągu 10 dni

Dalsze odciekanie serków przybliży ser do zwartego twarożku.

 

 

Stopień trudności Dla średniozaawansowanych