Serek wg opisu i w oparciu o kultury i formy dostepne w Agrovisie. Ilość mleka w zależności od docelowej objętości sera, dawkowanie kultur w oparciu o instrukcję dostawcy.
Składniki:
- mleko
- kultury bakterii Beaugel 10
- formy faisselle
Przygotowanie:
- Mleko spasteryzować (jeśli uzywamy świeżego), a nastepnie schłodzić do temperatury 30 oC
- Dodać kultury bakterii, dokladnie, ale delikatnie wymieszać
- Odstawić do ukwaszenia na 24-48h w tempetaturze pokojowej 18-24 oC - czas krzepnięcia zależny od temperatury otoczenia, musi być gladki z lekkim wydzielaniem serwatki
- Odlać ostrożnie nadmiar serwatki, a skrzep przenosić delikatnie łyżką w koszyczki foremek, starając się jak najmniej go naruszyć
- Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej do odcieknięcia, nastepnie skompletować foremki i przenieść do lodówki na 10-12 godzin do schłodzenia. W foremkach musi pozostawać trochę serwatki dla zachowania świeżości serka.
- Podawać na słodko lub słono wedle uznania, zjeść w ciągu 10 dni
Dalsze odciekanie serków przybliży ser do zwartego twarożku.