Osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (np. maślanka, kwaśna śmietana, sery pleśniowe, kefir, jogurt), ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego.

Czytaj więcej...

Na początku zawsze pojawia sie problem - no dobra, ale od czego zacząć? Poniżej postaramy sie przybliżyć co bedzie potrzebne na początek, jako wyposażenie naszej domowej "serowarni".

Czytaj więcej...

Warząc sery w warunkach domowych - musimy bardzo pilnować przestrzegania higieny. BARDZO. Dotyczy to całej ścieżki, poczynając od higieny udoju, a kończąc na pakowaniu sera przed oddaniem go dpożycia. Na niektóre rzeczy mamy większy wpływ, na inny mniejszy - jednak dezynfekcja, a nierzadko sterylizacja używanego sprzętu jest warta zachodu. Poniżej kilka nieprzyjemności, jakie mogą się zaczaić w serach.

Czytaj więcej...