Natknąwszy się swego czasu na artykuł o tym, jak to Gieno Mientkiewicz stał się orędownikiem serów zagrodowych - nie dało się nie zwrócić uwagi na to samo, co i jego natchnęło do poszukiwań - mianowicie postać patrona serowarów, św. Teodula.

Czytaj więcej...

Jak wszyscy wiemy - do uwarzenia większości serów potrzebne są odpowiednie kultury bakterii. O ile nazwy łacińskie są zawsze takie same - o tyle sklepy najczęściej posługują się w sprzedaży nazwami własnymi.
Postaramy się trochę rozjaśnić co i jak w sklepach :)

Czytaj więcej...

W pewnym momencie przychodzi ochota na uwarzenie sera długodojrzewającego - choćby Goudy. Do tego potrzebna będzie prasa serowarska, aby nadać serowi odpowiedniego kształtu oraz wycisnąć z niego niepotrzebną ilość serwatki.
Taką prasę można śmiało zrobić domowymi metodami, poniżej postaramy się pokazać kilka inspiracji.

Czytaj więcej...