Ci z nas, którzy mleko na swoje wyroby pozyskuja od zaprzyjaźnionych hodowców zwierzÄ…t - a zarazem majÄ… warunki ku temu, żeby spróbować mieć wÅ‚asny surowiec - zapewne nieraz zastanawiali sie czy to dużo zachodu, żeby tak mieć kilka kóz. ZapytaliÅ›my o to AgatÄ™ - która swoje sery robi z wÅ‚asnego, koziego mleka.

Czytaj więcej...

NatknÄ…wszy siÄ™ swego czasu na artykuÅ‚ o tym, jak to Gieno Mientkiewicz staÅ‚ siÄ™ orÄ™downikiem serów zagrodowych - nie daÅ‚o siÄ™ nie zwrócić uwagi na to samo, co i jego natchnęło do poszukiwaÅ„ - mianowicie postać patrona serowarów, Å›w. Teodula.

Czytaj więcej...

Jak wszyscy wiemy - do uwarzenia wiÄ™kszoÅ›ci serów potrzebne sÄ… odpowiednie kultury bakterii. O ile nazwy Å‚aciÅ„skie sÄ… zawsze takie same - o tyle sklepy najczęściej posÅ‚ugujÄ… siÄ™ w sprzedaży nazwami wÅ‚asnymi.
Postaramy się trochę rozjaśnić co i jak w sklepach :)

Czytaj więcej...