Jak wszyscy wiemy - do uwarzenia większości serów potrzebne są odpowiednie kultury bakterii. O ile nazwy łacińskie są zawsze takie same - o tyle sklepy najczęściej posługują się w sprzedaży nazwami własnymi.
Postaramy się trochę rozjaśnić co i jak w sklepach :)

Czytaj więcej...

W pewnym momencie przychodzi ochota na uwarzenie sera długodojrzewającego - choćby Goudy. Do tego potrzebna będzie prasa serowarska, aby nadać serowi odpowiedniego kształtu oraz wycisnąć z niego niepotrzebną ilość serwatki.
Taką prasę można śmiało zrobić domowymi metodami, poniżej postaramy się pokazać kilka inspiracji.

Czytaj więcej...

Osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (np. maślanka, kwaśna śmietana, sery pleśniowe, kefir, jogurt), ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego.

Czytaj więcej...