Na pewno kilkoro z serowarów stanęło przed pytaniem - co zrobić z serwatkÄ…, jaka pozostaje po warzeniu sera? PierwszÄ… myÅ›lÄ… najczęściej jest ricotta, ale czy tylko? Postaramy siÄ™ zaproponować jeszcze kilka rozwiÄ…zaÅ„.
Właściwości prozdrowotne
Serwatka zawiera fosfor, wapno, jod i sód, ale gÅ‚ównie obfituje w wapÅ„. Jest lekko strawna i poprawia perystaltyke jelit. DziaÅ‚a również pozytywnie na nadciÅ›nienie, podwyższony poziom cholesterolu oraz przeciwbólowo, stosuje siÄ™ jÄ… w leczeniu hemoroidów oraz dny moczanowej. Niektóre z jej skladnikow dziaÅ‚aja jak antyoksydanty. Może być uniwersalnym dodatkiem do diety, podnoszÄ…cym w prosty sposób ilość dostarczanego dobrego jakoÅ›ciowego biaÅ‚ka.
Znakomicie wpÅ‚ywa na skórÄ™, która wchÅ‚ania zawarte w niej witaminy - zatem może być stosowana zarówno jako kosmetyk pielegnacyjny, jak i w leczeniu chorób dermatologicznych. Zamiast wylewać - dodać jÄ… wieczorem do kÄ…pieli :)
Wykorzystanie w domu i ogrodzie
DoskonaÅ‚a, jako zdrowy napój dla zwierzÄ…t. Używana również w formie nawozu do podlewania kwiatów. Roztwór serwatki póÅ‚ na póÅ‚ z wodÄ… stosuje sie jako Å›rodek do opryskow przeciw mszycom.
Kulinaria
Jak już byÅ‚o wspominane - z serwatki można zrobić ricottÄ™. MaÅ‚o kto pamiÄ™ta, że z tego co pozostaje po odebraniu ricotty można zrobić znany w okresie PRLu serwatkowy szampan. SerwatkÄ™ dodaje siÄ™ również z powodzeniem do różnego rodzaju ciast oraz wypieku chleba. Wykorzystywana jest również przy moczeniu miÄ™sa przed peklowaniem do wÄ™dzenia, smażenia czy pieczenia. Idealnie sprawdza siÄ™ jako skÅ‚adnik wielu zup.