Na pewno kilkoro z serowarów stanęło przed pytaniem - co zrobić z serwatką, jaka pozostaje po warzeniu sera? Pierwszą myślą najczęściej jest ricotta, ale czy tylko? Postaramy się zaproponować jeszcze kilka rozwiązań.
Właściwości prozdrowotne
Serwatka zawiera fosfor, wapno, jod i sód, ale głównie obfituje w wapń. Jest lekko strawna i poprawia perystaltyke jelit. Działa również pozytywnie na nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu oraz przeciwbólowo, stosuje się ją w leczeniu hemoroidów oraz dny moczanowej. Niektóre z jej skladnikow działaja jak antyoksydanty. Może być uniwersalnym dodatkiem do diety, podnoszącym w prosty sposób ilość dostarczanego dobrego jakościowego białka.
Znakomicie wpływa na skórę, która wchłania zawarte w niej witaminy - zatem może być stosowana zarówno jako kosmetyk pielegnacyjny, jak i w leczeniu chorób dermatologicznych. Zamiast wylewać - dodać ją wieczorem do kąpieli :)
Wykorzystanie w domu i ogrodzie
Doskonała, jako zdrowy napój dla zwierząt. Używana również w formie nawozu do podlewania kwiatów. Roztwór serwatki pół na pół z wodą stosuje sie jako środek do opryskow przeciw mszycom.
Kulinaria
Jak już było wspominane - z serwatki można zrobić ricottę. Mało kto pamięta, że z tego co pozostaje po odebraniu ricotty można zrobić znany w okresie PRLu serwatkowy szampan. Serwatkę dodaje się również z powodzeniem do różnego rodzaju ciast oraz wypieku chleba. Wykorzystywana jest również przy moczeniu mięsa przed peklowaniem do wędzenia, smażenia czy pieczenia. Idealnie sprawdza się jako składnik wielu zup.