Przepisy

Serwowit

Kategoria: Przepisy
Składniki:
  • Serwatka po odebraniu ricotty
  • Cukier – 2-5 % masy serwatki
  • Drożdże piekarnicze – 0,1% masy serwatki
  • Dodatki typu rodzynki, miód, szałwia, mięta
Przygotowanie:
  1. Wsypać i wymieszać cukier i ponownie podgrzać do temp. ok. 95oC. Utrzymać temp. przez 10-15 min.
  2. Po tym czasie serwatkę należy przelać do czystego naczynia przez gęstą tkaninę lub sito.
  3. Schłodzić do temperatury ok. 20 oC.
  4. Wlać do serwatki rozczyn drożdży (zmieszane z małą ilością wody i cukru). Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6-8
    godz. Po odstaniu można wrzucać dodatki.
  5. Serwowit rozlać do mocnych butelek, które utrzymają dalszą fermentację.
  6. Pierwszy dzień przechowywać w temp. pokojowej, później odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce i po trzech dniach gotowe.

!! OTWIERAĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE DOBRZE SCHŁODZONE !!
!! INACZEJ MACIE GWARANTOWANE GRANATY !!