InspiracjÄ… do napisania tego tekstu byÅ‚a dyskusja, jaka siÄ™ rozwinęła po zaprezentowaniu na naszej stronie na Facebooku zdjÄ™cia barwionego sera Gouda. Od razu pojawiÅ‚y siÄ™ pytania co to i czy naturalne. Akurat w tym przypadku to dodatkowa koloryzacja, niemniej jednak można popróbować z modyfikacjÄ… naturalnego koloru sera.
Wiadomym jest, że najpopularniejszy barwnik to annato - czyli otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego arnoty wÅ‚aÅ›ciwej. To on odpowiada za wiÄ™kszość intensywnie żóÅ‚tych serów. SÄ… też i inne sposoby. Generalnie podzielić możemy koloranty na:
otrzymywane z aromatów:
- papryczki chili
- zioła
- przemywanie skórki winem, piwem itp
pozostałe barwniki naturalne:
- zielony: chlorofil
- żóÅ‚ty: kurkuma, luteina
- pomarańczowy: annato, koszenila
- czerwony: karmin
- różowy: antocyjany, buraki czerwone
- brÄ…zowy: karmel, sÅ‚ód
- czarny: węgiel, atrament z kałamarnicy
Pozostałe to barwniki sztuczne używane w przemysle spożywczym, tutaj nie promowane ;)
Jak stosować barwniki?
Ilość barwnika wplywającą na nasycenie koloru dobieramy wedle własnego gustu i potrzeby. Aby uniknąć miejscowego sielniejszego zabarwienia sera stosuje się zazwyczaj rozcieńczanie go w wodzie - wystarczy ok. 20ml na litr mleka, jakie chcemy zabarwić. Tak rozpuszczony barwnik wlewamy do mleka, dokładnie go w nim rozprowadzając.
Warto wspomnieć, że stosowanie barwnikow może obniżyć skuteczność podpuszczki, oraz opóźnić jej dzialanie. W zwiÄ…zku z tym:
- dodawajmy najpierw barwniki do mleka, a dopiero potem podpuszczkÄ™
- nie mieszajmy podpuszczki i barwnika w jednym pojemniku do rozcieńczania ich wodą