Naturalne barwniki do serów

InspiracjÄ… do napisania tego tekstu byÅ‚a dyskusja, jaka siÄ™ rozwinęła po zaprezentowaniu na naszej stronie na Facebooku zdjÄ™cia barwionego sera Gouda. Od razu pojawiÅ‚y siÄ™ pytania co to i czy naturalne. Akurat w tym przypadku to dodatkowa koloryzacja, niemniej jednak można popróbować z modyfikacjÄ… naturalnego koloru sera.

Wiadomym jest, że najpopularniejszy barwnik to annato - czyli otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego arnoty wÅ‚aÅ›ciwej. To on odpowiada za wiÄ™kszość intensywnie żóÅ‚tych serów. SÄ… też i inne sposoby. Generalnie podzielić możemy koloranty na:

otrzymywane z aromatów:
  • papryczki chili
  • zioÅ‚a
  • przemywanie skórki winem, piwem itp
pozostałe barwniki naturalne:
  • zielony: chlorofil
  • żóÅ‚ty: kurkuma, luteina
  • pomaraÅ„czowy: annato, koszenila
  • czerwony: karmin
  • różowy: antocyjany, buraki czerwone
  • brÄ…zowy: karmel, sÅ‚ód
  • czarny: wÄ™giel, atrament z kaÅ‚amarnicy

Pozostałe to barwniki sztuczne używane w przemysle spożywczym, tutaj nie promowane ;)

 Jak stosować barwniki?

Ilość barwnika wplywającą na nasycenie koloru dobieramy wedle własnego gustu i potrzeby. Aby uniknąć miejscowego sielniejszego zabarwienia sera stosuje się zazwyczaj rozcieńczanie go w wodzie - wystarczy ok. 20ml na litr mleka, jakie chcemy zabarwić. Tak rozpuszczony barwnik wlewamy do mleka, dokładnie go w nim rozprowadzając.

Warto wspomnieć, że stosowanie barwnikow może obniżyć skuteczność podpuszczki, oraz opóźnić jej dzialanie. W zwiÄ…zku z tym:

  1. dodawajmy najpierw barwniki do mleka, a dopiero potem podpuszczkÄ™
  2. nie mieszajmy podpuszczki i barwnika w jednym pojemniku do rozcieńczania ich wodą