Szkolenia dotyczące farmerskiego wyrobu serów i twarogów, miejsce szkolenia: Lidzbark Warmiński.
Kurs zaczyna się we czwartek około 9.00 i kończy w sobotę około 12.30. Uczestnicy mogą zakwaterować się już w środę, począwszy od godzin popołudniowych. Uczestnicy kursu mają zagwarantowane zakwaterowanie, wyżywienie i materiały szkoleniowe oraz odzież ochronną. Na zakończenie uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz pamiątkowe zdjęcie.
Cena kursu brutto: 850 zł w pokoju 2-osobowym lub 960 zł w pokoju 1-osobowym. W razie potrzeby wystawiamy faktury VAT. Możliwa jest opcja bez noclegu: 600 zł brutto. Uwaga: w środę wyżywienie we własnym zakresie. Maksymalna ilość uczestników: 16. Zapisy wg kolejności zgłoszeń. Dany kurs odbędzie się, jeżeli zgłosi się minimum 12 osób. Jak wyglądają takie kursy można obejrzeć na: http://www.agrovis.eu/galeria.php.
Kurs składa się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas wykładów teoretycznych omówione będą następujące zagadnienia:
- higiena doju
- ocena mleka jako surowca
- skład mleka i znaczenie poszczególnych składników
- rola drobnoustrojów w produkcji mleczarskiej
- najważniejsze grupy drobnoustrojów
- rola podpuszczki
- typy skrzepów w mleku
- uwagi o produkcji jogurtu
- operacje technologiczne produkcji serów i twarogów
- kontrolowanie procesu produkcji
- wady serów i twarogów
- podstawy systemu HACCP i analizy ryzyka
- problemy prawne, higieniczne i sanitarne produkcji farmerskiej
- legalizacja produkcji, przygotowanie dokumentacji do rejestracji MLO
Zajęcia praktyczne obejmują:
- produkcję twarogu
- produkcję serków kwasowo-podpuszczkowych
- produkcję sera podpuszczkowego
- produkcję jogurtu
- różne metody pomiaru kwasowości mleka
- degustacje różnych produktów
Aktualne informacje na stronie www.agrovis.eu.