Agrovis

Szkolenia dotyczące farmerskiego wyrobu serów i twarogów, miejsce szkolenia: Lidzbark Warmiński.

Kurs zaczyna się we czwartek około 9.00 i kończy w sobotę około 12.30. Uczestnicy mogą zakwaterować się już w środę, począwszy od godzin popołudniowych. Uczestnicy kursu mają zagwarantowane zakwaterowanie, wyżywienie i materiały szkoleniowe oraz odzież ochronną. Na zakończenie uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz pamiątkowe zdjęcie.

Cena kursu brutto: 850 zł w pokoju 2-osobowym lub 960 zł w pokoju 1-osobowym. W razie potrzeby wystawiamy faktury VAT. Możliwa jest opcja bez noclegu: 600 zł brutto. Uwaga: w środę wyżywienie we własnym zakresie. Maksymalna ilość uczestników: 16. Zapisy wg kolejności zgłoszeń. Dany kurs odbędzie się, jeżeli zgłosi się minimum 12 osób. Jak wyglądają takie kursy można obejrzeć na: http://www.agrovis.eu/galeria.php.

Kurs składa się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas wykładów teoretycznych omówione będą następujące zagadnienia:

  • higiena doju
  • ocena mleka jako surowca
  • skład mleka i znaczenie poszczególnych składników
  • rola drobnoustrojów w produkcji mleczarskiej
  • najważniejsze grupy drobnoustrojów
  • rola podpuszczki
  • typy skrzepów w mleku
  • uwagi o produkcji jogurtu
  • operacje technologiczne produkcji serów i twarogów
  • kontrolowanie procesu produkcji
  • wady serów i twarogów
  • podstawy systemu HACCP i analizy ryzyka
  • problemy prawne, higieniczne i sanitarne produkcji farmerskiej
  • legalizacja produkcji, przygotowanie dokumentacji do rejestracji MLO

Zajęcia praktyczne obejmują:

  • produkcję twarogu
  • produkcję serków kwasowo-podpuszczkowych
  • produkcję sera podpuszczkowego
  • produkcję jogurtu
  • różne metody pomiaru kwasowości mleka
  • degustacje różnych produktów

Aktualne informacje na stronie www.agrovis.eu.