Warsztaty serowarskie w Kukówce

kukowka 1
Nasze doświadczenie
Klara Łojko

Pierwsze fascynacje serowarskie Klary zaczęły się już w dzieciństwie, które spędziła wśród i łąk i pastwisk i z którego bardzo dobrze zapamiętała smak ciepłego mleka prosto od krowy. Jako młoda dziewczyna chodząc po górach zaglądała do bacówek, gdzie były ręcznie wyrabiane parzenice, zwane popularnie oscypkami. To właśnie od baców Klara dostała swoją pierwszą podpuszczkę i uwarzyła pierwszy ser. W 2010 roku ukończyła kurs serowarski, w czasie którego miała okazję obserwować pracę przemysłowej serowni. Wtedy zrodziła się myśl pracy nad metodą, dzięki której każdy mógłby wytwarzać ser dojrzewający we własnym domu. W 2011 z pasji narodził się pomysł na zorganizowanie praktycznych warsztatów dla domowych serowarów oraz rzemieślników. Były to pierwsze praktyczne kursy serowarskie w Polsce.

Pomysł okazał się trafiony i spotkał się z ogromnym zainteresowaniem mediów, serowarów oraz pasjonatów zdrowej żywności. Na Kaszubach wraz z mężem i dziećmi tworzą niepowtarzalną, rodzinną atmosferę, którą docenili i pokochali kursanci z całego kraju.

Warsztaty prowadzone są tu na najwyższym poziomie z dbałością o najdrobniejsze szczegóły.

Wśród naszych mistrzów znalazła się sama Anna Dopierała, główny serowar serowni Skarszewy, a gośćmi naszych kursów byli serowarzy serowni rzemieślniczych między innymi serowar z Osady Burego Misia, z którą jesteśmy zaprzyjaźnieni.

Czym są nasze warsztaty?

kukowka 2

Intensywny kurs, który oferujemy, to doskonała okazja do rozpoczęcia przygody z warzeniem serów rzemieślniczych lub rozwinięcia posiadanych już umiejętności. W Kukówce pod okiem serowara dojdziesz od mleka i podpuszczki do wspaniałych, serowych rozkoszy. Nasza pasja i doświadczenie oraz współpraca z mistrzami serowarstwa gwarantują rzetelne i kompleksowe przeprowadzenie kursu wprowadzającego w tajniki rzemiosła.

Na tym kursie

kukowka 3

W czasie warsztatów będziesz mieć osobne stanowisko, przy którym uwarzysz samodzielnie swoje pierwsze sery lub zdobędziesz nowe doświadczenia (zabierzesz je ze sobą do domu). Krok po kroku nauczysz się, jak zrobić goudę, fetę oraz sery typu włoskiego, takie jak capri, mozzarella i ricotta. Od Ciebie zależy jakie wybierzesz do nich zioła i przygotujesz zalewę. Podczas procesu i w przerwach technologicznych rozwiejemy wszelkie wątpliwości na temat czasów, temperatur, działania podpuszczki i zakwasów.

Niedziela będzie zupełnie wyjątkową okazją do odwiedzenia serowni. Podczas wycieczki do samowystarczalnej osady serowarskiej poznasz pełen proces - od krowy do sera.

Serowarzy i hodowcy z Osady zdradzą nam swoje największe tajniki hodowli krów cenionej rasy Jersey. Tylko dla gości Kukówki zostanie otwarta serownia oraz dojrzewalnia. Gospodarze opowiedzą o procesie wytwarzania swoich serów, soleniu, prasowaniu, dojrzewaniu, a ponadto porozmawiamy o wadach serów i jak ich uniknąć. Dodatkową atrakcją będzie wizyta w wędzarni. Degustacja to dobra okazja do rozmowy o różnych gatunkach serów.

Termin - sobota 15/09/2018 - niedziela 16/09/2018
Miejsce: Kukówka k. Stężycy
Godziny: 9.30-17

Cena regularna za 1, wybrany dzień: 450 zł,
cena promocyjna dla pierwszych 5 osób: 350 zł
Cena regularna za 2 dni: 900 zł
Cena promocyjna za 2 dni: 700 zł

Zapraszamy do wypełnienia formularza zgłoszeniowego (https://bit.ly/2IRAnkm). Po jego wypełnieniu otrzymają Państwo maila potwierdzającego wstępną rezerwację miejsca, szczegółowy plan warsztatów oraz pozostałe informacje organizacyjne.

Noclegi: oferujemy pomoc w zorganizowaniu noclegów oraz dojazdów do miejsca zakwaterowania w pobliskiej Stężycy (50 zł/dobę).
Zaliczka za 1 dzień warsztatów: 150 zł
Zaliczka za 2 dni warsztatów: 200 zł

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub przez https://www.facebook.com/kukowka/.

Serdecznie zapraszamy!

kukowka 4