Przepisy

Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.

  • Filtruj
Kategoria: Przepisy

Miękki ser podpuszczkowy, ktory w procesie procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią.

Kategoria: Przepisy

Nazwa Caciotta obejmuje szeroką gamę prostych, wiejskich serów ze środkowych Włoch, które można wytwarzać z mleka owczego, krowiego, koziego lub bawolego. Pod miękką, żółtą skórką znajduje się biały lub żółtawy środek o miękkiej konsystencji i łagodnym smaku.

Kategoria: Przepisy

Orzeźwiający napój z jogurtu z wodą pochodzenia tureckiego, z dodatkiem soli, czasem mięty lub pieprzu.

Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy twardy, dojrzewający. Smak powinien być łagodnym, z wyczuwalnym smakiem maślanym. Kolor jasny, zależny od pory roku. Ser z założenia ma być ślepym (dopuszczalnymi są nieliczne oczka).