Przepisy

Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.

  • Filtruj
Kategoria: Przepisy

W założeniu miał to być ser typu sera harceńskiego, zbliżony do ołomunckich twarożków.

Kategoria: Przepisy

Twaróg, ser biały – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku. (Wikipedia)

Kategoria: Przepisy

Tomme - ser twardy produkowany głównie we francuskich Alpach i Szwajcarii.

Kategoria: Przepisy

Szampan serwatkowy - znany z czasów PRL lekko gazowany oraz lekko fermentowany napój z serwatki

Kategoria: Przepisy

Ser miękki bez działania pleśni.

Kategoria: Przepisy

Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym

Kategoria: Przepisy

Fermentowany mapój mleczny o karmelowym kolorze i posmaku.

Kategoria: Przepisy

Miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany z serwatki, przypominający twaróg, niesolony.

Kategoria: Przepisy

Ser dojrzewający ze skórką nacieraną piwem

Kategoria: Przepisy

Kulki serowe w przyprawach, na podstawie przepisu na Belper Knolle.

Kategoria: Przepisy

Ser à la góralskie oscypki - podpuszczkowy wędzony, robiony z dogrzewanej masy.

Kategoria: Przepisy

Ser podpuszczkowy z mleka niepasteryzowanego, najczęściej z dodatkiem kwiatów.

Kategoria: Przepisy

Kilka propozycji na gorące dni, lub po prostu dla zdrowia

Kategoria: Przepisy

Morbier – francuski ser półtwardy wytwarzany z mleka krowiego w regionie Franche-Comté (departamentach Jura i Doubs).
Cechą charakterystyczną tego gatunku jest czarna bruzda biegnąca przez środek okrągłego bloku. Jest to pozostałość po warstwie sadzy, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający skrzep w beczce przed owadami. Dziś bruzda ta jest wytwarzana dla zachowania tradycji i smaku.
Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Kumys - mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Kumys jest tradycyjnym napojem koczowniczych ludów centralnej Azji (kazachskich, mongolskich, kirgiskich, tatarskich, baszkirskich). Podstawą napoju jest mleko klaczy, czasem jednak przyrządza się go z mleka jaka, oślego, wielbłądziego, owczego lub krowiego.

Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Ser nazywany przez niektorych makaronem serowym - wędzony jest świetny jako przegryzka do piwa :)

Kategoria: Przepisy

Haloumi – cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.

Kategoria: Przepisy

Ser Gouda pochodzi z Holandii z miejscowości o tej samej nazwie. Ze względu na swój łagodny smak zaskarbił sobie wielu zwolenników i dzięki temu m.in. jest znanym na całym świecie.

Kategoria: Przepisy

Nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji, owczo-koziego lub tylko owczego. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Jeden z częściej podrabianych serów na świecie :)

Kategoria: Przepisy

Świeży, delikatny serek twarożkowy