Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.
Kategoria:
Przepisy
Nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji, owczo-koziego lub tylko owczego. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Jeden z częściej podrabianych serów na świecie :)
Kategoria:
Przepisy
W założeniu miał to być ser typu sera harceńskiego, zbliżony do ołomunckich twarożków.
Kategoria:
Przepisy
Ser podpuszczkowy z mleka niepasteryzowanego, najczęściej z dodatkiem kwiatów.
Kategoria:
Przepisy
Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym
Kategoria:
Przepisy
Ser à la góralskie oscypki - podpuszczkowy wędzony, robiony z dogrzewanej masy.
Kategoria:
Przepisy
Kilka propozycji na gorące dni, lub po prostu dla zdrowia