Przepisy

Piwoszek

Kategoria: Przepisy

Ser jest laureatem konkursu "Najlepszy produkt podkarpacki".

Składniki:
  • świeże mleko
  • podpuszczka
  • bakterie mezofilne (np. MSE)
  • mocne, ciemne piwo (np. porter)
Przygotowanie:
  1. Do mleka w temp.24 oC dodać bakterie startowe i pozostawić na godzinę
  2. Po tym czasie mleko powoli podgrzać do 37 oC, dodać podpuszczkę rozpuszczoną w niechlorowanej wodzie
  3. Mieszać mleko delikatnie przez 1 minutę, następnie 1 minuta przerwy i ponownie 1 minuta mieszania. Zatrzymać wir, aby mleko się nie poruszało
  4. Zostawić na 30 do 60 minut do wytworzenia poprawnego skrzepu
  5. Pokroić skrzep w kostkę ok. 1x1 cm oraz pod kątem ok. 45o i odstawić na 50 minut
  6. Po upływie powyższego czasu ostrożnie mieszając rozdrobnić skrzep do wielkości ziarna grochu
  7. Powstałe ziarno przełożyć do form i delikatnie ugnieść
  8. Pierwsze odwracanie w formach powinno nastąpić po 10 min., następnie po 12 godzinach. Nie prasować
  9. Po upływie doby włożyć do 20% solanki
  10. Po wyjęciu z solanki ser pozostawiamy na desce, na kilkanaście godzin aby się osuszył, obracamy go w tym czasie 2 razy dziennie
  11. Przez okres dwóch do czterech tygodni codziennie ser nacierać roztworem piwa z solą – 20% solanka zmieszana 1:1 z piwem, przechowując ser w temperaturze 13-14 oC
  12. Dojrzewanie prowadzić w temperaturze 10-15 oC, co kilka dni ser odwracając.

Czas dojrzewania - zależy jaki smak chcemy uzyskać, czym dłużej dojrzewa - robi bardziej wyrazisty, ale twardnieje i się kruszy. Moje zostają zjedzone w ciągu miesiąca

Opracowanie przepisu: Małgorzata Sowa

Stopień trudności Dla średniozaawansowanych